Trådlöst och Mobilt Bredband

I en värld där man förväntas vara konstant tillgänglig, har en önskan om att kunna jobba lite var som helst och ett behov av att kunna hålla sina vänner uppdaterade om ens förehavanden genom bloggar eller chatt, så har mobilt bredband blivit väldigt efterfrågat. En mobiltelefon eller en laptop med en liten extrapinal, ett abonnemang och vips så har man konstant tillgång till Internet, var som helst, när som helst.

Mobilt bredband i praktiken

Trådlöst och Mobilt Bredband
Som med det allt inom Internet är det mobila bredbandets historia inte särskilt lång. Dock är den snabb och dess utveckling närmast explosionsartad. Det började i Japan strax efter millenieskiftet, men då var den maximala överföringshastigheten så låg att få tyckte att det var värt pengarna. I Sverige har mobilt bredband ganska nyligen börjat bli populärt, antalet användare ökar drastiskt. Det är dock fortfarande ganska nytt och man jobbar väldigt mycket på att utveckla modem, nät och överföringshastighet.

Det snabbaste mobila bredbandet som erbjuds i Sverige idag kommer från mobiloperatören 3 och ger en maxhastighet på 14,4 Mbit/s (vidare utbyggnad till 21 Mbit/s pågår), dock bör man vara uppmärksam på att det ännu inte finns några modem som stödjer så hög hastighet. Med andra ord så kan man, om man inte är vaksam, komma att betala extra för något som i praktiken inte går att utnyttja. Modemen i Sverige klarar idag som bäst en maxhastighet på 7,2 Mbit/s, men även det är näst intill teoretiskt, i praktiken kan man som bäst surfa mobilt med en hastighet på runt 5 Mbit/s, och det gäller naturligtvis främst i storstäderna.

Mobila bredbandstekniker

Den analoga mobiltelefonin som utvecklades under 80-talet kallas 1G – 1st Generation. Denna följdes av och ersattes med 2G – GSM (Global system for Mobile Communication) under 90-talet. GSM var en digital teknik som blev internationell standard och möjliggjorde mobiltelefoni över hela världen. EDGE är en utveckling av GSM-näten och kan snart ge en överföringshastighet på 1 Mbit/s (under uppbyggnad), för tillfället är maxhastigheten 210 Kbit/s. Eftersom den är kopplad till GSM-nätverket så är EDGE-tekniken väldigt tillförlitlig, vilket får ses som en av dess starkaste fördelar.

Den vanligaste bredbandstekniken i Sverige idag är 3G som är en förkortning av 3d Generation. Egentligen är 3G en mobiltelefonitjänst som när den släpptes i Japan spåddes bli populär främst genom möjligheten till videosamtal mellan mobiltelefoner. När det sedan visade sig att folk främst uppskattade möjligheten att ladda ner musik från nätet direkt till sin mobiltelefon så började 3G i folkmun att kallas mobilt bredband. 3G skiljer sig från GSM främst genom betydligt högre överföringshastigheter. Detta har öppnat en ny värld för mobiltelefoni och sedan också mobilt bredband. En nackdel med 3G är att den fungerar bäst utomhus och i stora städer. På landsbygden kan nätet i vissa fall vara bristfälligt, men man menar att nätverket ska täcka 97% av Sveriges nät. Detta jobbar man på hela tiden och inom snar framtid så bör nättäckning inte vara något problem alls.

Turbo-3G är en utveckling av 3G som lanserades i slutet av 2006 och har gett högre överföringshastighet (upp till 7,2 Mbit/s), tidigare låg maxhastigheten på 3,6 Mbit/s och då enbart i Stockholm City. Dessa siffror är dock teoretiska maxhastigheter, i verkligheten är de lägre. Turbo-3G-nätverket är inte lika utbyggt som 3G och Turbo-3G 7,2 Mbit funkar än så länge enbart i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Mobilt bredband med USB-adapter

Vill man använda mobilt bredband till en dator så är det enklaste sättet att skaffa ett USB-modem och ett abonnemang för trådlöst bredband från en mobiloperatör. USB-adaptern är lätt att använda – det är bara plugga in den i datorns USB-uttag.

Vad man bör tänka på när man skaffar mobilt bredband

Det är viktigt att läsa på ordentligt innan man slår till och skaffar trådlöst bredband. Alla kostnader måste tas med i beaktning, och det är viktigt att jämföra priser med vad man faktiskt får i praktiken.

Som det är idag så slåss mobiloperatörerna om kunderna och många erbjudanden kan se väldigt bra ut på ytan. Men kom ihåg att jämföra överföringshastighet och täckning, se till att få svar på vilka de verkliga hastigheterna är, inte bara utlovad maxhastighet. Jämför också bindningstid samt hur mycket trafik per månad som ingår i abonnemanget, samt hur mycket det kostar om man vill överskrida den trafiken.

På nätet kan man hitta många jämförelser mellan operatörer och erbjudanden. Prata med vänner och bekanta och använd ditt sunda förnuft.
 

 

Bredbandsskolan Rekommenderar Mobilt Bredband
Trådlöst och Mobilt Bredband

© Bredbandsskolan.se 2021 | info@bredbandsskolan.se | www.bredbandsskolan.se | Information om Cookies på Bredbandsskolan.se