Bredband via Fiber

ADSL dominerar för närvarande bredbandsmarknaden, men kunniga spår ett tronskifte inom överblickbar framtid. Fibernätet expanderar och folk är nyfikna på den teknik som lovar betydligt högre hastigheter än vad både DSL och ethernet har kapacitet till.

Allmänt om fiber

Bredband via Fiber
Allt fler använder sig av fiberteknik för att få snabbt bredband. Öknigen stiger procentuellt mer bland fiberanvändarna än DSL-användarna och fibernätet växer snabbare än kabelnätet. Många inom området kunniga spår att fibertekniken kommer att dominera på bredbandsmarknaden inom tio år och långt innan dess kommer den att ta över andraplatsen från ethernet. Endast om det sker stor utveckling inom DSL säger man att fiber har en konkurrent om domineringsplatsen.

Vill man skaffa en fiberanslutning så måste man kontakta ett bolag som sköter en sådan anslutning. Det kan ta tid då fibern behöver dras och i vissa fall kan det bli dyrt, beroende på var man bor. Lättaste stället för närvarande att få en fiberanslutning är i Stockholm City. Bolaget drar in fiber i din lokal och installerar en nätverksswitch till vilken fibern kopplas in. Därefter har man tillgång till ett antal nätverksportar dit man kopplar sina datorer, eller lägenheter, ofta med hjälp av ethernetteknik.

För vem lämpar sig denna teknik?

Den största fördelen med fiberanslutning är att man kan komma upp i hastigheter som andra tekniker inte ens kommer i närheten av. Till skillnad från DSL och ethernet så delar man inte uppkoppling med någon annan när man är ansluten genom fiber, man kan dock dela med sig av sin anslutning om man vill och eftersom den är så snabb så märker man inte någon skillnad, det är dock ett val som är helt upp till en själv.

Med fiber kan man lätt komma upp i hastigheter på 40Gbit/s, vilket är tusen gånger snabbare är de snabbaste DSL-anslutnigarna som finns idag, det är främst därför intresset för fiber ökar så drastiskt.
 

 
© Bredbandsskolan.se 2021 | info@bredbandsskolan.se | www.bredbandsskolan.se | Information om Cookies på Bredbandsskolan.se