Bredband via ADSL

Den i särklass populäraste bredbandstekniken idag är ADSL, anslutningen är enkel att skaffa och kostar inte så mycket. Den är tillförlitlig och har stor täckning över hela världen. Dock börjar den få konkurrens av andra tekniker vilket ökar pressen på utveckling och drastiska uppgraderingar i framför allt hastighet.

Allmänt om ADSL

Bredband via ADSL
ADSL är en förkortning för Assymetric Digital Subscriber Line och medlem i familjen xDSL, där Assymetric innebär att uppladdnings- och nerladdningskapaciteten kan vara olika. Idag är ADSL den vanligaste bredbandstekniken i Sverige då den enkelt kopplas in genom ens befintliga koppartelefonledningar samtidigt som den erbjuder stabilt och relativt snabbt bredband. Vanlig ADSL har kapacitet till 8Mbit/s nerladdning, men nya uppdateringar har gjorts och idag når ADSL upp till 24Mbit/s.

Bredband genom telefonledningarna

När man kopplar upp sitt bredband genom telefonledningen så görs detta på en annan frekvens än den som används för ens vanliga telefon eller ett modem, vilket möjliggör användande av internet och telefon parallellt. Har man nya fräscha telefonledningar kan man räkna med att få ut mer av sin bredbandsuppkoppling. Saker som telefonledningarnas skick, avstånd till telefoncentralen, abonnemangstyp och ditt ADSL-modem är avgörande faktorer för vilken hastighet du kan komma upp i med din ADSL-uppkoppling. Det som anges när du tecknar bredbandsavtal är en teoretisk maxhastighet för nedladdning, något du inte alltid kan förvänta dig att uppnå. Tack vare att ADSL-uppkoppling sker genom telefonledningarna så är den tillgänglig för i stort sett vem som helst.

Att tänka på när man tecknar bredbandsavtal

Många är företagen som slåss om bredbandskunderna.

Först och främst så måste man ha ett telefonabonnemang för att kunna teckna ett bredbandsavtal, undantaget om du tecknar avtal hos Telia, då måste du inte längre också ha fast telefoni. Att ha bredband utan fast telefoni kan dock bli dyrare än om man först har ett telefonabonnemang, detta för att telefonabonnemanget står för kostnaden för kopparförbindelsen, så för att göra det enkelt för sig så bör man se till att ha fast telefoni innan man börjar leta efter det bästa bredbandsavtalet.

För gemene man är ADSL den teknik som är vanligast, men det finns en del saker som kan vara viktiga att veta. Fråga dig själv hur viktig hastigheten på ditt bredband är. Generellt sett så blir ditt bredbandsabonnemang dyrare ju snabbare det är. Jämför priser med hastighet, startavgift, bindningstid osv. Kolla också upp erbjudanden och andra förmåner som kanske kan vara attraktiva för just dig, såsom digitaltv eller förmånligare telefoni.
 

 
© Bredbandsskolan.se 2021 | info@bredbandsskolan.se | www.bredbandsskolan.se | Information om Cookies på Bredbandsskolan.se